Nordre Follo Renseanlegg IKS anerkjenner vår rolle som en nøkkelaktør i lokalsamfunnet og forplikter oss til å handle med ansvar overfor både miljøet og samfunnet rundt oss. Gjennom våre bærekraftsinitiativer søker vi ikke bare å redusere vår påvirkning på naturen, men også å bidra positivt til det lokale samfunnet.
Våre mål
Rense avløpsvann fra Ås og Nordre Follo i henhold til de til enhver tid gjeldende utslippstillatelse og lovverk.
Renseanlegget skal være en trygg arbeidsplass der vi fremmer motivasjon og kompetanse og i felleskap løfter anlegget og organisasjonen inn i fremtiden
· Vi skal ligge i front å ta i bruk de mest effektive prosesstekniske løsningene
Vi arbeider for å oppnå høyest mulig grad av energi- og klimanøytralitet
Vi har null-visjon overfor uønskede hendelser overfor miljø og ansatte
Renseanlegget skal bidra til revitalisering av Bunnefjorden
Vårt miljøarbeid
Miljøarbeid er en sentral del av virksomheten ved Nordre Follo Renseanlegg.
Anlegget har en omfattende og kontinuerlig prosess som har som mål å sikre at avløpsvannet behandles på en måte som reduserer miljøpåvirkningen i høyest mulig grad.
Man må både sikre tilstrekkelig rensing av det vann som slippes ut i Bunnefjorden, men også unngå utslipp av avløp og andre kontaminanter til grunnvann, bekker og drikkevann. Et av hovedmålene på et avløpsrenseanlegg er å fjerne forurensende stoffer fra avløpsvannet før det slippes ut i naturen. Dette inkluderer organiske forbindelser, næringsstoffer som nitrogen og fosfor, samt partikler og andre fremmedstoffer som kan skade økosystemet i vassdraget det slippes ut i.
Man må også unngå forurensing av grunn. Utslipp til luft kartlegges for at man skal kunne prioritere fokusområder for reduksjon av utslipp.
Avløpsrenseanlegg genererer også en del avfall som håndteres med fokus på reduksjon av miljøpåvirkning.
Alt avfall må kildesorteres og farlig avfall må deklareres og innleveres til godkjent mottak.
Som en del av infrastrukturen i samfunnet er det viktig at Nordre Follo Renseanlegg arbeider for å oppnå en bærekraftig drift av anlegget, med stort fokus på klima- og energinøytralitet. Mange av prosessene på renseanlegget krever mye energi, og derfor er det viktig å jobbe mot å redusere energiforbruket og øke bruken av fornybare energikilder. Økt ressursutnyttelse er også sentralt i arbeidet, f.eks. strømproduksjon i gassturbiner, utnyttelse av varme fra prosessene og bruk av avvannet avløpsslam som gjødsel i jordbruket. Avløpsslammet analyseres og sertifiseres for bruk i jordbruket.
Ved å integrere ressursgjenvinning og avfallshåndtering på en bærekraftig måte, reduserer avløpsrenseanlegg sitt totale økologiske fotavtrykk og bidrar til et mer miljøvennlig samfunn.